Tessedik Sámuel Múzeum

A Tessedik Sámuel Múzeum alapításának célja a helyi történelmi és kulturális örökség bemutatása, Szarvas és környéke régészeti, történeti, néprajzi, helytörténeti értékeinek megtartása, ápolása, ezen értékek minél szélesebb körben való bemutatása.

A múzeum létrehozásában elévülhetetlen érdemei vannak Palov József egykori igazgatónak, aki nem kevesebbet tett városa és megyéje kulturális felemelkedéséért, mint hogy- Tessedik XX. századi szellemi rokonaként-a nagy előd által alapított, egykori mezőgazdasági iskolában egy élet munkájával múzeumot hozott létre.
Az 1979-ben jött létre a „Tessedik városa hajdan és ma” című kiállítás, melynek gazdag régészeti anyaga a Szarvason és környékén letelepedett népek emlékeit tárja elénk az újkőkortól a törökök kivonulásáig.

1981-ben nyílt meg Domán Imre néprajzi gyűjteményéből álló kiállítás.
40 éves állatorvosi pályafutása során a szarvasi parasztemberek gyakran ajándékozták meg használaton kívüli gazdasági eszközökkel, berendezési és egyéb néprajzi tárgyakkal. Ily módon jött létre a 2500 tárgyból álló néprajzi gyűjtemény, melyből közel 700 darabot a múzeumnak adományozott. Az adomány legértékesebb darabjaiból rendezett állandó kiállítás az állattartás, állatgyógyászat, növénytermesztés, paraszti konyha és kamra jellemző eszközeit mutatja be.

Állandó kiállításaik mellett évente kb. 20 időszaki kiállítással, könnyű és komolyzenei koncertekkel, könyvbemutatókkal, jeles napokhoz kötődő családi délutánokkal, a Szárazmalomban pedig bemutató őrlésekkel várják a látogatókat.

Szeretettel várják a múlt és a jelen iránt érdeklődő barátaikat, gyermekeket, szülőket és pedagógusokat.

Nyitva tartás:
Ápr. 1-től Okt. 31-ig
Hétfő: Zárva
Keddtől szombatig: 10:00 – 18:00
Vasárnap 10:00-16:00

Nov. 1-től Márc. 31-ig
Keddtől vasárnapig: 10:00 – 16:00 között.
Hétfő: zárva

Belépőjegy árak:
felnőtt 400 Ft
diák/ nyugdíjas:200 Ft

Elérhetőség:
Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter utca 1.
Telefon: 06 66/ 216-608
E-mail: szarvasimuzeum@gmail.com
Web: www.szarazmalom.hu